Home BilarBilens många livslängder

Bilens många livslängder

Vi talar oftast om en bil som en enda sak. Men samtidigt vet vi ju alla att en bil består av tusentals komponenter. Och om det är något vi lär oss under vår tid som bilägare är det att somliga komponenter har kortare livslängd än andra.

Exakt hur länge något kan förväntas hålla kan bero på flera olika faktorer:

  • Hur vi kör
  • Hur ofta vi kör
  • Hur långa sträckor vi kör åt gången
  • Om vi regelbundet servar bilen

Och ibland känns det även som “hur tur vi har” är en avgörande faktor. Men vad anledningen än kan vara betyder det emellanåt att något behöver repareras eller helt enkelt bytas ut.

Vi tar för givet många gånger att ju mer sällan man använder något desto längre håller det. Men ibland är detta inte fallet. Bilbatterier är något som behöver användas med jämna mellanrum för att hålla gott skick. Man kan se det lite som motion. När man aningen kör sällan eller bara kör korta sträckor är det klokt att använda en batteriladdare med underhållsladdning. Annars riskerar man att behöva leta efter ett nytt inom kort.

Batteriet är inte ensamt om att behöva lite motion heller. Samma sak gäller faktiskt med bromsarna. Det har uppskattats att så många som var femte bil har dåliga bromsar. Och flera av dem skulle ha bättre bromsar om de bara tog för vana att inte bara bromsa oftare, utan även hårdare. Utan denna motion är det lättare för smuts att ta sig in och rost att bildas, vilket ökar risken att bromsarna börjar kärva.

Att veta mer om hur bilen fungerar och vanliga problem som uppstår är alltså något som kan bespara oss en hel del tid och pengar i det långa loppet.